logo
TEMP
TEMP
INTENSITETSSONER

Intensitetssoner er pulsintervaller basert på makspuls og individuelle egenskaper, men påvirker kroppen likt uavhengig hvor godt trent du er.

Les mer
TEMP

TEMP
Coros
Pace Pro
– Pace Pro er den første modellen fra Coros som kommer med en Amoled skjerm. Tradisjonelt sett har dette vært en avveining mellom bedre kontraster og høyere oppløsning som en oppside, mot dårligere batteritid som en nedside, sammenlignet med MIP-baserte skjermer som du gjerne finner i eldre pulsklokker fra alle merker. En av Coros sine styrker har alltid vært batteritid sammenlignet med konkurrentene. I Pace Pro klarer de fortsatt å holde på denne konkurranse­fordelen. Her er klasseledende batteritid! Med mitt daglige bruk, trening på studio, rolige løpeturer og enkelte intervalløkter så kan jeg fint bruke klokka 24/7, trene hver dag og likevel ha batteri igjen når det har gått en uke. Pace Pro deler funksjonene til Pace 3, så klokka er bunnsolid når det kommer til treningsfunksjonalitet. Spesielt liker jeg godt track-mode funksjonen som gjør at intervaller på bane blir supernøyaktig og integrasjonen mot Coros Pod2 som gjør at fart og distanse blir nøyaktig ved mølleløping. Brukt sammen med Extender funksjonen i appen, har jeg et kult «dashbord» som er bedre enn hvilket som helst mølledisplay for intervall­øktene der. Med oppgradert ladeport og bedre kartfunksjonalitet enn Pace 3 og fortsatt lett i vekt, er dette min go-to treningsklokke fra nå av.
TEMP
FRANK FISKE
49 år, Löplabbet Trondheim og Lade.
… dette er min go-to treningsklokke fra nå av.
Intensitetsstyring
Mer enn bare puls

For de fleste er puls den mest kjente måleparameteren for å styre intensitet i utholdenhetstrening. Men det finnes flere metoder å styre treningen etter.

RPE Rating of Perceived Exertion, er et mål på den opplevde anstrengelsen under økten, det finnes 2 tall-skalaer. Borg (6-20) og CR10 (0-10). Laveste tall er ”ingen anstrengelse”, høyeste er ”maksimal anstrengelse”. Her trenger du ingen måleverktøy eller utstyr, kun din egen angivelse av hvor hard treningsøkta oppleves. Her vil tallskalaen sorteres som ulike intensitetssoner. LAKTAT Når man trener produserer kroppen laktat. Jo høyere intensitet, desto høyere laktatproduksjon. Dette er et drivstoff for musklene som blir målt i blodet, og som en markør på hvor hard du trener, eller hvilken intensitet du trener på. Dette kan måles ved hjelp av laktatmålere. Laktatmåling ses gjerne på som gullstandarden på målemetoder innen utholdenhetstrening. EFFEKT Effekten utrykkes gjerne i watt. I løpesammenheng er dette et indirekte mål på hvor hardt kroppen jobber, uttrykt som et tall, gjerne fra 100 og opp imot 600. Dette måles som akselerasjonshastighet i sensorer på enten klokker eller pods. Fordelen med watt et at den ikke har noe forsinkelse som ligger naturlig i puls og laktatproduksjon når man øker intensiteten hurtig, som for eksempel når du kjører korte intervaller. FART Løper du på tredemølle eller bruker en GPS klokke vises fart gjerne som km/t eller min/km. Om du knytter Puls, RPE, Laktatverdi eller Watt til en gitt fart, så kan fart være en fin måte å styre intensiteten på. Løper man innendørs på bane eller på en mølle og vil registrere fart og distanse på treningsklokka, har flere klokker innendørs fartsmåling som en funksjon. Eller så kan du måle dette via «pods» som festes på skoen. RUNDETID Løper du en kjent bestemt distanse, enten som runder på en bane, rundt et vann eller opp en bakke så har du en fast referanse som du kan ta tiden på. Om du knytter RPE, Puls, laktat eller Watt til tidsbruken, kan dette være en enkel måte å kun bruke tidsbruk som intensitetsstyring. Her er det bare å ta fram den gamle stoppeklokka.

løpevester | sekker

TEMP
Bergans
HYDRATION VEST
– Som en habil ultraløper er en god løpevest et helt essensielt produkt, og noe jeg bruker flere ganger i uken. Den burde sitte som et plagg, og hverken gnage eller «bounce» for mye. Her leverer Bergans bra! Førsteinntrykket av løpevesten var wow – dette var en stilren, lett og minimalistisk vest. Entusiasmen vokste da jeg fikk den på meg, og la merke til det ekstra myke, tynne og komfortabelt putemateriale i skulderstroppene og brystpartiet, noe jeg ikke har erfart i andre løpevester tidligere. Dette var helt gull for å unngå gnaging og pressing fra vesten. Første test ble en 5 timers tur i vinterkulda på asfalt, og vesten leverte over all forventning. Vesten satt komfortabelt hele turen, både i starten da den var full med næring og ekstra klær, men også underveis etterhvert som den ble tømt. Vesten er utstyrt med 3 lommer i front på hver side; zip-lommer med plass til mobil, samt elastiske lommer til gels/hansker og rom til softflaskene. I tillegg er det 2 store rom på ryggen, et diagonalt nederst og et større rom ovenfra. Vesten er enkel, og samtidig gjennomtenkt med gode, myke materialer. Prikken over i’en var nok at de 500ml softflaskene satt på plass og komfortabelt til brystpartiet – selv når de var fulle. Som kvinne har jeg slitt med dette, særlig når jeg har testet unisex løpevester. Denne vesten kommer til å bli min go-to på langturer til jobb og i hverdagen!
TEMP
MIRIAM MYHREN BOUCHLEH
29 år, Löplabbet Ski og Majorstuen.
Ultraløper og milsluker, som også er glad i litt fart til tider.
Her leverer Bergans bra!
TEMP
ERNÆRING FOR TRENING OG KONKURRANSE

For optimal prestasjon er det viktig med riktig ernæring.

Les mer
TEMP

Vi har valgt Ascx, Tailwind, Maurten, Fuel of Norway og Squeezy som leverandører av sportsernæring. Felles for alle produktene er at de har naturlige ingredienser, er snille mot magen og at næringen tas raskt opp i kroppen.

TEMP
DE VANLIGSTE BELASTNINGSSKADENE

Her er de vanligste belastningsskadene som rammer løpere. Vi gir en beskrivelse av smerter og symptomer, årsaker, tiltak og forslag til hva slags type løpesko og andre produkter som kan bidra til rehabilitering.

Les mer
TEMP

Alt om løpesko
med Henrik og Tor
henrik
henrik