logo
TEMP

COROS PACE 3 OG APEX-SERIEN

Dette er en test som du skal utføre i hvile, gjerne på morgenen, som tar deg 30-60 sekunder. Testen ligger som en funksjon i klokka som du trykker deg fram til for å starte. I løpet av testen måler klokka, hjertefrekvens (HR), hjertefrekvensvariabilitet (HRV), pustefrekvens, mengde oksygen i blodet (SpO2) og stressnivå. På bakgrunn av dette får du en rapport som sier noe om nivåene du ligger på sammenlignet med generelle referanseverdier, i tillegg til egne referanseverdier. Om du gjør dette regelmessig, vil du kunne se hvordan de ulike målene beveger seg ut ifra ditt basenivå. I perioder hvor eksempelvis treningsmengde er høy, det er stor belastning på jobb, fritid, eller livet generelt, så gir testen deg objektive mål du kan bruke sammen med egen følelse på hvordan status er.

GARMIN FORERUNNER, FENIX OG EPIX-SERIEN

Har du noen ganger lurt på hvilken kondisjonseffekt trenings­økta din har hatt på deg? Har du tatt i for mye, for lite eller akkurat nok til å forbedre kondisjonen? Treningseffekt er en funksjon som gir deg svaret på dette og sier noe om nivået på både aerob og anaerob belastning på kroppen. Aerob belasting forbedrer din kondisjon og utholdenhet, noe som har betydning for den allmenne helsetilstanden og evnen til å prestere bedre på lange treninger eller konkurranser. Anaerob belasting forbedrer gjerne hurtig­heten og evnen til å jobbe med høy belastning over et kortere tidsrom. Etter endt treningsøkt får du en score mellom 0–5 basert på fart, distanse, kraft og pulsdata med utgangspunkt i ditt eget treningsnivå. 0–1 er ingen eller liten treningseffekt, 2–4 er medium til meget høy treningseffekt, 5 indikerer at du har tatt i mere enn hva du er trent for å kunne tåle eller absorbere. For mest mulig nøyaktige tall, er det anbefalt at man bruker pulsbelte sammen med klokka.

POLAR GRIT X2 PRO, PACER/PACER PRO OG VANTAGE V3

Man kan se på kroppen og musklene som en motor som trenger drivstoff for å kunne fungere og prestere. Drivstoffet vi fyller tanken med er fett, proteiner og karbohydrater. Når vi er aktive og trener, henter kroppen energi fra dette drivstoffet og forbruket av energi kommer til utrykk som kaloriforbruk. Gjennom å ta hensyn til dine personlige data som vekt, kjønn, alder og ved å måle tid og intensitet beregner klokka kaloriforbruket du har under en trenings­økt. Basert på din unike pulskurve og treningsform, beregner klokka hvor mye av energien du har hentet fra henholdsvis fett, proteiner og karbohydrater. På den måten kan du se at harde treningsøkter gjerne fører med seg høyere energiforbruk og en høyere andel av karbohydrater som drivstoff, mens rolige økter gjør at du naturlig nok bruker mindre energi og at andelen av fett som drivstoff gjerne øker.

Treningsklokker og tilbehør

Alt om løpesko
med Henrik og Tor
henrik
henrik