logo
TEMP
For mange er løping ikke forbundet med glede, men heller noe som bør sammenlignes med blodsmak og utmattelse. I de aller fleste tilfeller har man da gått for hardt ut med tanken om at kondisjonstrening alltid skal være svært slitsomt. Men som andre gleder her i livet må også løpingen være lystbetont for å bli en varig venn.

Indre motivasjon

Den viktigste ingrediensen for bærekraftig løpeglede, uansett oppskrift er å finne en indre motivasjon og ta eierskap til egne mål og veien dit. For noen vil målet være å perse på gitte løp eller stå på startstreken og gjennomføre, mens andre har selve veien som mål i seg selv. Den indre motivasjonen er drivkraften for dine handlinger, det å snøre på seg løpeskoene og sette den ene foten foran den andre i et svevesteg, økt etter økt. Å gjøre det vi faktisk har lyst til og som oppfyller våre egne forventninger gir mestringsfølelse. Når den indre motivasjonen blir belønnet med medaljer, gjennomførte kilometer, økter eller mangfoldige seiere over dørstokken vokser mestringsfølelsen, som igjen motiverer og avler mer løpeglede. Godt utstyr tilhører kanskje den ytre motivasjonen, men man skal allikevel ikke undergrave dens påvirkning på drivkraften. Å oppleve sko og utstyr som passer til løpesteg, underlag og vær, sørger for gode opplevelser og gir grobunn til mange flere.

Vær stolt av det du oppnår

Jo stoltere du er ved en side av deg, jo mer motivert er du til å holde på vaner som har med den å gjøre. Var høstens maraton ditt beste løp selv om det ikke ble personlig rekord? Fordi du stod kampen ut når du hadde lyst til å bryte underveis, eller er du på en runstreak, hvor målet om en løpetur hver eneste dag blir nådd selv om det bare er noen få kilometere. Kanskje er du på uke 5 i nybegynnerprogrammet og har akkurat gjennomført dine første 10 minutter sammenhengende løping uten at det høstes hverken kudos eller segmentkroner. Vel gjennomført! Ikke sammenlign deg med andre. I de aller fleste tilfeller vil det alltid finnes noen som løper både fortere og lengere enn deg. Sammenlign deg med der du var i går. Løper du i dag, har du kontinuitet i treningen. Stod du løpet ut forrige helg, har du mer erfaring nå. Progresjon er mer enn bare kilometer tilbakelagt og fart på distansen. Det å skride frem uke etter uke, måned etter måned, år etter år gjennom økter og løpeturer, underlag og sesonger, samt livets opp- og nedturer med og uten løpesko, er også progresjon som bør applauderes. For all innsatsen du legger ned vil bli belønnet med en sterk kropp og mestringsfølelse.

Løp deg glad

Følelsen av lykke og tilfredshet etter en treningsøkt skal man heller ikke feie under teppet. I tillegg til de opplagte fysiske helsegevinstene er det store mentale fordeler ved å løpe og få fart på kroppen. Løping stimulerer produksjonen av hormoner som serotonin, noradrenalin og dopamin som har innvirkning på hvordan vi føler oss. Serotonin booster humøret og gjør deg mer positiv, mens noradrenalin påvirker hvor oppmerksom og konsentrert du er. Så det ligger noe i det å ta seg en løpetur for å klarne hodet - det kan gjøre deg mer effektiv og løsningsorientert! Dopamin blir frigjort i hjernens lystsenter og skaper en følelse av belønning, samt lyst til å gjenta aktiviteten. Alt i alt blir dette, sammen med motivasjon, mestring, raushet og gode løpesko noe som kan ligne på eufori og gjentatte kjempeklemmer til jeg-et. Det kommer godt med i den fine, men stridslystne hverdagen.
TEMP
Kom i gang med løping

Nybegynnere er like forskjellige og unike som alle andre løpere er. Sørg for at begynnelsen også får en fortsettelse.

Les saken
Alt om løpesko
med Henrik og Tor
henrik
henrik