Uansett hva som motiverer deg til å begynne å løpe eller hvilken målsetning du har, er det lurt å gå litt strukturert til verks i starten. Det er forskjell på å være en nybegynner som ikke trener noe, og på å være en nybegynner som trener styrke eller en annen utholdenhetsidrett fra før. Felles for de begge er at de ikke er vant med å løpe og må tilvenne kroppen til belastningen det er. Forskjellen er at en trent nybegynner vil restituere seg raskere og kan tåle litt mer trening og raskere progresjon enn en nybegynner som er utrent. En trent nybegynner som i tillegg har holdt på med utholdenhetstrening kan gjerne starte i uke seks av nybegynnerprogrammet, men husk å holde nok igjen. Selv om kondisjonen er god, er ikke løpemusklene tilvent belastningen og de trenger tid.
Den utrente nybegynneren
Utnytt iveren du har i starten til å spe på løpetreningen med styrkeøvelser og enkle skadeforebyggende øvelser som du kan gjøre hjemme i stua. Ikke tren mer enn fire ganger i uken når du setter i gang, og la helst den fjerde økten være noe annet enn løping - gjerne en alternativ økt som styrketrening. Kroppen trenger tid til å absorbere all treningen den plutselig utsettes for. Det er når du hviler at kroppen bygger seg opp etter den økte belastningen. Vær fornøyd med å trene annenhver dag, men spe gjerne på med hverdagsaktivitet, som å sykle, om du har mulighet til det. Da får du beveget deg, men belaster ikke beina på samme måten som når du løper eller går. Å gjøre yoga eller styrketrening er også trening som kompletterer løpetrening svært godt.
Stølhet
Du kommer til å bli litt støl i starten. Du kan kjenne det litt i knærne, rundt hoftene, i lårene og i leggene. Men det går over og stølhet er bare ubehagelig, ikke farlig. Etter hvert venner kroppen seg til belastningen og stølheten blir mye mindre uttalt. Og bare så det er sagt, du blir ikke støl fordi du ikke tøyer ut, det har ingenting med det å gjøre. Det kan imidlertid hende du blir ekstra støl hvis du tøyer ut etter harde økter. Hvis knærne murrer mer, eller leggene er stivere enn det du synes er greit, også to dager etter du har trent løping, bør du ta en hviledag eller bytte ut en planlagt løpeøkt med alternativ trening. Det er normalt å være litt usikker på hvordan man skal tolke kroppens signaler i starten, men vær tålmodig og gi kroppen tid.
Legger du i vei uten gode løpesko tar du unødige sjanser. Riktige sko gir deg trygghet, komfort og løpeglede. Løpesko som passer behov og dine føtter er det eneste utstyret du virkelig trenger når du skal begynne å løpe.