logo
TEMP
Her i landet har vi en sterk tradisjon for turer i skog og mark. Nå ser vi at flere og flere løpere tar opp denne tradisjonen og legger løpeturene utenfor asfalten. Interessen for lange konkurranser i terrenget er også stigende. Og skoleverandørene retter oppmerksomheten til å utvikle nye og moderne sko for terrengløping som tar med mange av elementene fra asfaltskoene. Didrik, Erik, Charlotte og Hans-Olav arbeider i Löplabbetbutikker i både sør, øst og vest med et nærmiljø som har forskjellig klima. De løper alle i terrenget, men har allikevel ganske ulik bakgrunn, og de representerer de mest kresne terrengløperne, de som bruker skoene tøft og som setter store krav til funksjon. Klima og underlag gjør at gjengen prioriterer ulike egenskaper forskjellig.

HVA ER TERRENG?

Terrengløping kan være så mangt. Mens mange tenker at de er i terrenget når de svinger av fra asfalten er panelet klokkeklar på hva som er terrengløping. Det er underlag der du ikke kan kjøre bil, sier Erik bestemt. Han liker seg på myke stier i Østmarka og løper timesvis på disse. Stiene er gjerne tekniske, det vil si at de er kronglete å løpe på og der du må konsentrere deg hvor du setter ned foten. Hans-Olav er enig. For han er definisjonen av teknisk terreng når du må ha mer oppmerksomhet på hvor du setter foten enn å løpe i god flytfart. Vi har mange kunder som er ute etter terrengsko, men når vi hører med dem hvor de løper, er det gjerne en runde på grus og gress i f.eks i Frognerparken i Oslo eller Baneheia i Kristiansand. På de turene kan du fint bruke asfaltskoene dine, sier Charlotte og Didrik. Gjengen er enig i at et trygt grep er det viktigste når du skal velge terrengsko. En gummiblanding som biter på vått fjell og med gode knotter som får tak i gjørmen. Det gjelder særlig når det er vått som det kan være på høsten. Deretter kommer passformen. Jo mer teknisk terrenget blir, desto viktigere blir passformen. Skoene må sitte tettere på foten slik at den ikke beveger seg for mye i ulendt terreng. Til slutt kommer støtdemping. Den egenskapen er viktigere om du har lengre strekk på grusvei eller asfalt.

BLI GLAD I TERRENGLØPING

Selv om terrengløping er i vinden, løper fremdeles de fleste på grusvei. I hvert fall rundt byene på Østlandet. Drar du til Vestlandet eller nordover, er løperne gjerne på stier i fjellet. For å bli glad i mer teknisk terreng har våre terrengløpere tips og triks å komme med. Ikke vær redd for å utforske terrenget. Legg turene på stiene, og ta gjerne med et kart eller følg skilting der det er mulig, oppfordrer Didrik. Farten på sti går ned sammenlignet med løping på grus og asfalt. Kilometertiden går ned med minst 1 minutt, gjerne mer i bakkene, sier Erik. Og så må du ikke være redd for å gå, i hvert fall ikke i motbakkene, legger Charlotte til. Løping i krevende terreng er definitivt mer slitsomt, men også mer skånsomt og gir ekstra god trening. Og øvelse gjør mester. Kommer du deg regelmessig ut på stiene går resten av seg selv. En tur i uken er å anbefale, og løp gjerne med andre som har god erfaring med stiløping.
Kommer du deg regelmessig ut på stiene går resten av seg selv.

LØPESKO PÅ STIENE

Ute på stiene ser vi alle typer av løpesko som asfaltsko, sko for grus, hybrid- eller rene terrengsko. Når vi spør panelet om det som møter de i terrenget tenker de at asfaltsko kan være fint dersom man løper mye på grusvei. Men velg en yttersåle som dekker så mye som mulig av mellomsålen. Om det er plane grusstier og det er tørt fungerer asfaltskoene bra. Særlig hvis du skal holde stor fart, mener Charlotte. Mens for alle som regelmessig legger turene innom stiene, er en løpesko for det underlaget en fordel. Det gjelder i hvert fall hvis du løper når det er vått og gjørmete, sier Didrik. Da får du tryggere grep og skoen tåler også å bli møkkete. Overdelen i en asfaltsko kan fort gå i stykker og den har heller ikke gode knotter som trengs om det er mykt og glatt. Løper du regelmessig utenfor asfalten vil en hybridmodell være tryggere og mer robust, tenker Hans-Olav. De siste 5-6 årene har det skjedd en stor utvikling av asfalt­løpeskoene, særlig de raskere modellene. Populariteten til ultraterrengløp har gjort at denne utviklingen også kommer i terrengsegmentet. Erik synes utviklingen er positiv og spennende å følge, men mange av skoene er laget først og fremst for lange løp på plane og tørre grusstier. De fungerer ikke optimalt i det jeg definerer som terreng, de blir for høye og ustabile, sier han. Men legger til at de er gode når du legger turene utenom de mest tekniske stiene. Charlotte er enig. De nye modellene er mer behagelig, mykere og morsommere å løpe med når underlaget er plant og ikke for teknisk. Og de er mer skånsomme og for mange kan det være skadeforebyggende. Alle legger til at mange av de nye terrengskoene er konkurransesko beregnet for lange ultraløp. Ikke alle har behov for det. Hybrider med nytt skum og lavere profil er absolutt en forbedring, sier Erik. De er stødige nok på sti, samtidig som de er komfortable til transportløping på grus. En mer aggressiv rocker er fin på grusvei, men er ikke gunstig i teknisk terreng, legger Didrik til. Gjengen enes om at nye typer skum gjør terrengskoene mer skånsomme. Er du ute lenge, er det en fordel. Samtidig er et trygt grep fortsatt det viktigste i Norge og en videre­utvikling av terrengskoene vil være flere alternativer med et trygt grep, med presis og støtdempende mellomsåle. En VJ Iroc med et presist skum er den optimale terreng­skoen for nordisk terreng, tenker Didrik.
TEMP
TEMP
TEMP
HVILKEN TERRENGSKO BØR DU VELGE?

Vi har definert 5 ulike profiler på terrengløpere som kan gi deg noen tips til valg av terrengsko. Er du nysgjerrig på hvilke terrengsko som passer til ditt bruk? Besøk nærmeste Löplabbet hvor du kan få scannet føttene og testet sko. Husk å definer hva slags terreng du er mest glad i.

FRIMINUTTET

Terrengløperen som er ute opp til en times tid. Underlaget er variert og du kan være innom asfalt, grusvei, plane og mer tekniske stier. Gode alternativer kan være Brooks Catamount 3, Hoka Speedgoat 6, Saucony Peregrine 14, eller VJ MAXx 2.

SØNDAGSTUR

Du velger å løpe søndagsturen. Du er gjerne ute lenge fra 1 time og oppover. Du prøver å få mest mulig sti, men det blir litt innslag av grusvei også. Prøv gjerne terrengsko som Adidas Terrex Agravic Speed, Brooks Catamount 3, VJ MAXx 2, og Hoka Speedgoat 6.

FART OG SPENNING

Naturlig intervall på tekniske stier. Profilen bestemmer farten. Du er ute fra 30 minutter til halvannen time. Adidas Terrex Agravic Speed, VJ Iroc 4, VJ Lightspeed, og VJ Spark er raske sko til stiene.

UT Å PLUKKE POSTER

Du løper turorientering eller deltar på bedriftsorientering. Under­laget er en miks av sti og på kryss og tvers i skogen om det er raskeste veivalget. Utenfor sti egner VJ Iroc 4, VJ XTRM 2, og VJ Spark seg best.

KONKURRANSER I TERRENGET

Med hovedvekt på lange skogsløp, fjell-løp og skyrace. Du deltar på lange løp i skogen eller på fjellet. Gjerne med mange høydemeter opp og ned. Passende sko til dette kan være The North Face Summit Vectiv Pro 2, Hoka Tecton X 3, eller Nike ZoomX Ultrafly. Trenger du ekstra grep er VJ Lightspeed, VJ MAXx 2, og Adidas Terrex Agravic Speed Ultra gode alternativer.
Alt om løpesko
med Henrik og Tor
henrik
henrik