logo
TEMP
En løpesko består grovt sett av 3 deler; overdel, mellomsåle og yttersåle. Den viktigste delen er skoens mellomsåle. Den gir løpeskoen de viktigste egenskapene som støtdemping, respons, støtte, fleksibilitet og løpsfølelse.

STARTEN

Oppfinnelsen av vulkaniseringsprosessen som gjør rågummi om til et produkt med gode elastiske egenskaper og god slitestyrke, var starten på de første sålene med demping. Først ut var Converse med Chuck Taylor basketballsko i 1917. Gummisålen gjorde den både dempet, samt komfortabel, og den fikk navnet sneakers fordi en gikk lydløst rundt med dem i motsetning til sko med lærsåle. Converse Chuck Taylor er fremdeles en populær sneaker. Først tidlig på 1970-tallet ble mellomsålen mer systematisk utviklet. Nikes gründer, Bill Bowerman, utviklet en tynn mellomsåle i en av Nikes første løpesko, Nike Cortez, med den ikoniske vaffelsålen.

ETHYLEN VINYL ACETAT

I 1975 lanserte Brooks den første løpeskoen med mellomsåle­skummet EVA i modellen Brooks Villanova. En sko utviklet sammen med eliteløperen Marty Liquori som studerte ved universitetet Villanova i USA, og derav navnet. EVA (Ethylen Vinyl Acetat) var et revolusjonerende materiale da det kom. Det var lett og dempende, helt annerledes enn tidligere materialer. I tillegg kunne det gis ulike hardheter og dermed også tilpasse de dempende egenskapene. På samme tid kom også PU (PolyUrethan), men dette ble raskt utkonkurrert da det var tyngre i vekt og ble fort misfarget. Selv om EVA hadde mange gode egenskaper, var det utfordringer med materialet. Det var vanskelig å tilpasse det slik at det både dempet godt og gav god respons. Ofte måtte en velge om det skulle være mykt og dempende eller fastere og responsivt. Samtidig var det følsomt for lavere temperaturer og ble ofte fast, samt lite elastisk når det var kaldt. I 1979 ble Nike Air lansert og banet vei for et vell av teknologier som gav tilleggsdemping til EVA.

ADIDAS BOOST

Etter nesten 40 år med EVA som dominerende skum, revolusjonerte Adidas mellomsåleskummet med lanseringen av Adidas Boost i 2013. Det ble utviklet i samarbeid med den kjemiske giganten BASF og er TPU (Thermoplastic PolyUrethan). Dette er små pellets som varmes opp og settes under trykk, og en får et skum som kombinerer støtdemping og respons (compliance og resilience) på en helt ny måte. Samtidig er det mindre følsomt for temperatursvingninger. Ulempen er at det veier litt for mye. Adidas Boost var noe helt nytt og Adidas kom i førersete på skumutvikling. Det kom mange modeller med Adidas Boost i sålen og salget skjøt i været. Mange av modellen var rettet mot «sneaker-markedet» og det ble nok solgt flere par til å gå med enn til løping. Lanseringen av Adidas Boost satte i gang utvikling hos alle leverandører og i årene som kom, lanserte de fleste nye mellomsåleskum basert på andre materialer enn EVA.

NIKE ZOOMX

I 2016 kom en ny revolusjon når Nike lanserte konkurranse­skoen Nike ZoomX Vaporfly. Denne hadde et helt nytt mellomsåleskum som Nike kalte ZoomX. Navnet var Pebax og var et skum av PEBA (PolyEther Block Amid). Det ble oppdaget noe tilfeldig og var et svært lett skum. Det hadde lav tetthet og kombinerte støtdemping og respons på en helt ny måte. I tillegg var det svært lett og gjorde at du kunne ha en mellomsåle like tykk som i treningsmodellene også i konkurransesko. Resultatet av denne lanseringen har blitt nye supertider på de lange gateløpene. I tillegg til å lansere nye mellomsåleskum med ulike egenskaper ble også produksjonsprosessene revolusjonert. Med introduksjonen av «Supercritical Foaming» (SCF) kunne en også gi EVA skummet mange av de samme egenskapene som de nye skummaterialene. Prosessen tilfører gass, som oftest CO2 eller Nitrogen, under et stort trykk og høy temperatur. Det gir et skum med en bedre kombinasjon av støtdemping og respons. I tillegg er også prosessen mer miljøvennlig siden det krever mindre energi og bruk av materialer. Alle de mest funksjonelle løpeskoene kombinerer i dag nye og moderne skum med nye produksjonsmetoder, og det tradisjonelle EVA-skummet slik vi kjente det 10 år tilbake, er borte. Utviklingen har resultert i løpesko som er enda mer løpsvennlige og tar løpegleden til et nytt nivå. Jeg tror dette kappløpet akkurat har startet og at vi får se store nyvinninger i årene som kommer. Helt sikkert til det beste for alle løpere.
Alt om løpesko
med Henrik og Tor
henrik
henrik